Niet alle stoffen reageren hetzelfde op je strijkijzer. Van wol over zijde tot katoen: elke textielsoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen en eisen. Spiek dus snel even op het etiket in je kleding voor je aan de strijk begint.

 

Katoen

Katoen is veruit de makkelijkste stof om te strijken. Dat komt omdat katoen goed tegen de hitte kan. Let wel: de was- en strijktemperatuur van katoen is afhankelijk van de fijnheid en de kleurvastheid van de stof. Kijk dus eerst even naar het label voor je heet (en met stoom) strijkt!

Wol

Wol strijken is delicaat. Strijk wollen kleding altijd binnenstebuiten op een lage temperatuur en gebruik de stoomfunctie. Om je kledingstuk extra te beschermen, kan je een vochtige persdoek tussen het ijzer en de stof leggen. Zo raakt je strijkijzer enkel het doek en niet rechtstreeks de wol.
 

Zijde

Strijk zijde altijd op een zo laag mogelijke temperatuur en bij voorkeur op het moment dat het kledingstuk nog wat vochtig is. Gebruik nooit de stoomfunctie en spuit er geen water op, want zo krijg je vlekken. Met de Access Steam van Calor kan je je zijden kleding ook verticaal ontkreuken.
 

Denim

Het is niet noodzakelijk om jeansstof te strijken, laat ze gewoon al hangend drogen. Doe je het liever wel, ga dan voor een hoge temperatuur en véél stoom.
 

Linnen

Linnen kan net als katoen goed tegen de hitte. Heet strijken is de boodschap dus! Strijk je linnen wasgoed zeker op op 200° C met een flinke portie stoom tussendoor. Om glanzende plekken te vermijden, strijk je linnen best langs de binnenkant.
 

Synthetische materialen

Stoffen als polyamide, acryl, viscose en nylon kreuken weinig en moeten niet echt gestreken te worden. Is het toch nodig volgens jou? Strijk ze steeds koud (110 °C) of gebruik een strijkdoek.

Producten in de kijker

Producten in de kijker