Het ene strijkijzer is het andere niet, en dat maakt de zoektocht naar een nieuw toestel er niet makkelijker op. Waar dien je voor jouw strijkgemak precies op te letten? En wat zijn nu de belangrijke eigenschappen van een strijkijzer? Calor helpt je op weg met deze handige koopgids!De eerste vraag die je jezelf moet stellen: hoeveel strijk krijg je wekelijks te verwerken? Valt dat best mee, ga dan voor een klassiek stoomstrijkijzer. Wacht er wekelijks minstens één volle mand op jou, overweeg dan toch maar een krachtige stoomgenerator. Zodra je keuze is gemaakt, zijn er nog een aantal zaken om bij je aankoop op te letten. Een overzicht:

 

1. Stoomkracht

Stoomgeneratoren hebben sowieso een hoger stoomdebiet dan gewone stoomstrijkijzers. De kracht van het toestel hangt specifiek af van de hoeveelheid stoom dat het produceert (uitgedrukt in g/min) en van de druk waarmee het toestel de stoom uitstoot (uitgedrukt in bar). Hoe groter beide eenheden, hoe krachtiger de stoom kan opgewekt worden én hoe makkelijker jij je kleding ontkreukt.

 

 

 Hoe krachtiger de stoom, hoe makkelijker jij je kleding ontkreukt. 

 

 

2. Waterreservoir

Hoe kleiner het reservoir, hoe vaker je tijdens langere strijksessies water moet bijvullen. Bij stoomgeneratoren kan je in de meeste gevallen continu water bijschenken. Wil je het graag extra makkelijk, ga dan voor een stoomgenerator met afneembaar waterreservoir. Zo kan je het water (50% kraantjeswater, 50% gedemineraliseerd water) direct in het reservoir laten lopen.
 


3. Antikalksysteem

Kalk is vijand nummer één van je strijkijzer. Komt er bij je thuis hard water uit de kraan? Kies dan sowieso voor een stoomstrijkijzer met een geïntegreerd antikalksysteem: een staafje, een kalkcollector, een antikalkcassette ... Geen zin in extra onderhoud? Alle toestellen van Calor zijn uitgerust met een antikalksysteem. In combinatie met het juiste water zorg je zo voor een langere levensduur van je toestel.
 4. Automatische uitschakeling

Verlies je je strijkijzer weleens uit het oog wanneer de telefoon rinkelt of als je kind huilt? Dan is een model met automatische uitschakeling de veiligste en meest energiebesparende optie. Je ijzer wordt dan automatisch uitgeschakeld, meestal na 8 minuten inactiviteit in verticale positie en 30 seconden in horizontale positie (wanneer het op de zool staat).
 

5. Strijkzool

De zool vormt de basis van je strijkijzer. Kijk dus goed naar de kwaliteit van het materiaal en naar de glijkracht. Bij toestellen van Calor is de zool vaak uitgerust met de actieve bekleding Durilium Autoclean, die het oppervlak niet alleen schoon houdt maar ook garandeert dat de zool van je ijzer altijd perfect blijft glijden.

Geef zeker de voorkeur aan een zool met een spitse precisiepunt als je op zoek bent naar perfectie. Zo kan je ook lastige zones, zoals kragen, knopen en zakken, makkelijker bereiken. De rest van de zool moet dan weer voldoende breed zijn om in één keer een groot stuk stof te kunnen strijken.

 

 De zool vormt de basis van je strijkijzer.  
 Kijk dus goed naar de kwaliteit van het materiaal en naar de glijkracht. 

 


6. Temperatuur

Behoud je graag controle over de temperatuur van het ijzer tijdens het strijken? Richt je dan vooral op toestellen met een handmatige temperatuurregeling. De stoom past zich in de meeste gevallen automatisch aan aan de temperatuur die jij instelt. In andere gevallen kan je ook de stoom afzonderlijk instellen, een functie voor ervaren strijkers!

Als je liever niet bezig bent met het regelen van de temperatuur, kies je best een strijkijzer zonder temperatuurinstellingen, zoals het stoomstrijkijzer Smart Protect. Wil je een stoomgenerator, dan is het gamma Effectis misschien wel iets voor jou. Deze toestellen hebben een vooraf ingestelde combinatie van temperatuur en stoom. Je zet het aan en het ijzer doet de rest, zonder risico op verbrande kledij.
 

7. Handgreep

Niet elk strijkijzer ligt even comfortabel in de hand, en dat is echt een must tijdens langere strijkbeurten. Grijp je favoriete showroommodel gerust even vast en beoordeel zijn ergonomische kwaliteiten.
 

8. Prijs

Last but not least: het prijskaartje. Laat je budget het niet toe of geef je gewoon niet graag geld uit aan een strijkijzer, kijk dan niet verder dan een stoomstrijkijzer. Voor minder dan 100 euro schaf je je al een goed exemplaar aan. Stoomcentrales daarentegen zijn duurder in aankoop.
Maar misschien heb je dat wel over voor een piekfijne strijk?


Alle tips binnen handbereik? Download de online strijkgids!

Producten in de kijker

Producten in de kijker