Van het afweren en behandelen van kalk tot een perfect glijdende zool: door goed zorg te dragen voor je strijkijzer kan je de levensduur verlengen. We geven je enkele onmisbare onderhoudstips!

 


Het juiste water doet wonderen

Kalk vermindert de prestaties en daarmee ook de levensduur van je strijkijzer. Onder het motto ‘beter voorkomen dan hardnekkig te moeten ontkalken’, begin je dus best bij het begin: het juiste water. Alle CALOR-ijzers werken volgens de 50/50-regel: 50% onbehandeld kraantjeswater (waar dus geen waterontharder aan te pas komt) en 50% gedemineraliseerd water. Gebruik nooit enkel gedemineraliseerd water en voeg ook nooit parfum of strijkwater toe, want dat kan je ijzer ernstig beschadigen.

 

 Als je de juiste watermix gebruikt, heb je zelden of nooit te maken met kalk. 

 


Azijn: wanneer wel en wanneer niet?

Als je de juiste watermix gebruikt, heb je zelden of nooit te maken met kalk. Blijf dus ver weg van ontkalkingsproducten en azijn. Ze richten meer schade aan dan je in eerste instantie zou denken. Bovendien zijn de hogedruk stoomgeneratoren van Calor standaard uitgerust met een gepatenteerde kalkcollector. Die voorkomt kalkaanslag in de boiler en zorgt ervoor dat je toestel langer meegaat.

Heb je een stoomstrijkijzer in huis? Dan is een kopje (schoonmaak)azijn of citroenzuur zo nu en dan wel toegestaan. Verwijder om de twee maanden het antikalkstaafje en laat het 4 uur weken. Spoel het staafje vervolgens grondig af onder kraanwater voor je het weer op z’n plaats zet.
 

Schudden voor gebruik

Om de externe watertank en boiler van je stoomgenerator helemaal vrij van kalkrestjes te houden, bestaat er nog een extra truc. Vul de watertank voor de helft met water en zet deze gedurende enkele minuten op de maximumstand. Schakel de generator uit en laat het toestel zo’n 2 uur afkoelen. Heeft jouw toestel een kalkcollector, spoel deze dan eerst. Schud het toestel voorzichtig en laat al het water uit de boiler lopen. Herhaal indien nodig. Dit schudproces herhaal je best om de 10 strijkbeurten of om de 2 maanden.
 

De beste zorg voor de zool

Na verloop van tijd kan ook de zool van je strijkijzer vuil worden, met als gevolg dat het ijzer minder vlot glijdt en soms zelfs vlekken achterlaat op lichte stoffen. Is je strijkijzer uitgerust met een Durilium Autoclean strijkzool? Dan elimineert de actieve coating voortdurend de vezels die blijven plakken, zodat het ijzer altijd perfect blijft glijden. Bij een “ongelukje” reinig je de zool best onmiddellijk. Trek de stekker uit het stopcontact, wacht tot je ijzer lauw is en veeg de zool af met een vochtige doek. Gebruik geen schuurspons of schoonmaakmiddelen om krassen te voorkomen.


Alle tips binnen handbereik? Download de online strijkgids!

Producten in de kijker

Producten in de kijker