Heb je ook wel eens het gevoel dat je kostbare tijd verspilt tijdens het strijken? Tijd die je bijvoorbeeld liever aan je favoriete televisieserie wil besteden. Zet het idee dat je compromissen moet sluiten dan maar snel uit je hoofd. Want niemand zegt dat je niet kan multitasken! Er zijn trouwens nog meer tips waardoor strijken écht een plezier wordt. Ontdek ze snel!

 

1. Wees goed uitgerust

Begin bij het begin: haal de juiste strijktoestellen en -accessoires in huis. Met leuke strijkspulletjes aan je zijde ben je vast een pak gemotiveerder om aan de strijk te beginnen. Begin met een Calor stoomstrijkijzer of -generator, een grote strijkplank en een bijhorende hoes. Kies voor een vrolijke print of leuke quote, zo ziet je strijkplank er meteen een pak leuker uit. Denk verder ook aan voldoende kleerhangers om je gestreken kleding netjes op te hangen en investeer in een stevige wasmand. Zo heb je alles in huis om er meteen in te vliegen!

 

2. Multitasking

Je hoeft niet eindeloos voor je uit te staren tijdens het strijken. Probeer te multitasken! Zet bijvoorbeeld een leuke playlist op, luister naar een podcast of kijk de volgende aflevering van je favoriete serie. Zo gaat de berg met strijk er vlotjes door terwijl jij geniet van goed entertainment. Dat heet dan het nuttige aan het aangename koppelen.


3. Feng shui

De plaats waar je strijkt is belangrijker dan je denkt. Ga niet zitten strijken in het meest rommelige kamertje propvol andere spullen of de veranda waar het eigenlijk net iets te warm is. Nee, klap je strijkplank liever open in je favoriete kamer waar de feng shui helemaal goed zit. Of richt een speciale strijkplek in - als je hier de ruimte voor hebt natuurlijk. Zo krijg je meteen een goed gevoel wanneer je er binnenwandelt om aan de strijk te beginnen.

Welke plaats in huis is geschikt? Ga voor een plek waar je voldoende ruimte hebt zodat je al je strijkspullen meteen bij de hand hebt. Idealiter kan je er zelfs je strijkplank laten staan voor de volgende keer. Zorg ook voor veel licht met eventueel uitzicht op een raam. Verder kan je je strijkplek opvrolijken met wat groene planten, een leuke poster of quote aan de muur, etc. En vergeet natuurlijk het nodige entertainment niet (zie tip 1).


 

4. Sociaal strijkwerk

Alleen is maar alleen, ook tijdens de strijk. Maak van het strijkmoment gebruik om bij te kletsen met je vriend(inn)en of huisgenoten. Nodig iemand uit of bel elkaar op terwijl je samen de strijk doet. Je zal zien dat de tijd voorbijvliegt!


 

5. Zeg nee tegen procrastinatie

Procrastiwatte? Procrastinatie betekent dingen uitstellen waarvan je weet dat ze eigenlijk wel moeten gebeuren, de strijk bijvoorbeeld. Uitstelgedrag zorgt er alleen maar voor dat je volgende keer extra veel strijkwerk hebt. Wees dus streng voor jezelf en maak er een routine van door elke week op een vast tijdstip een half uurtje te strijken. Wees natuurlijk ook niet té streng voor jezelf en strijk enkel het hoognodige zoals jurken, hemden en t-shirts. Zo beperk je de berg met strijk tot een minimum en ben je sneller klaar. 


 

6. Geniet van de welverdiende me time

Als je niet samen met je huisgenoten of vriend(inn)en strijkt, kan je het strijkmoment ook als een welverdiende pauze zien. Gebruik het moment om tot rust te komen of na te denken. Door je af te zonderen met je strijkijzer kan je even ontsnappen aan de dagelijkse drukte in huis. Heb je een aparte strijkruimte? Dan is strijken voortaan een goed excuus om even op jezelf te zijn – zonder huisgenoten, zonder kinderen, enkel jij en die heerlijke geur van vers gewassen linnengoed.

 

7. Trakteer jezelf

Na al dat strijkwerk mag je jezelf gerust belonen met iets leuks of lekkers. Trakteer jezelf op een heerlijke kop koffie én een koekje, maak een kan verse limonade als verfrissing of zet je in de zetel met je favoriete boek. Je hebt het dubbel en dik verdiend!

Producten in de kijker

Producten in de kijker