Kreukvrije kledij begint bij het juiste strijkijzer. Maar het geheim van een professioneel resultaat zit hem vooral in de details. Of moeten we accessoires zeggen? Want met deze handige items in huis is de strijk doen makkelijker dan ooit.

 

1. Een stevige strijkplank

Strijkplank en hoes

Het lijkt vanzelfsprekend maar veel mensen onderschatten het toch: een goede strijkplank is essentieel voor een vlotte strijkbeurt. Kies voor een stevig maar licht frame. Zo staat je plank altijd stabiel maar is hij tegelijkertijd toch makkelijk verplaatsbaar. Let er ook op dat de plank in hoogte verstelbaar is zodat je hem makkelijk in de juiste positie kan brengen. Strijk je met een stoomgenerator? Dan is een stoomunithouder ook erg handig. De meeste moderne strijkplanken hebben er tegenwoordig eentje.

 

2. Een strakke strijkplankhoes

Strijkplankhoezen vind je in verschillende formaten, diktes en materialen. Eerst en vooral is het belangrijk dat de hoes altijd strak rond je strijkplank zit om kreuken te voorkomen. Je kan eventueel extra overtrekspanners aan de onderkant van je strijkplank bevestigen om de hoes mooi glad te houden. Ook de dikte van de hoes speelt een rol: hoe dikker de schuimlaag, hoe meer strijkcomfort. Voor stoomgeneratoren bestaan er bovendien speciale strijkplankhoezen die de damp reflecteren en/of water tegenhouden. Handig als je soms last hebt van condensdruppels die op de vloer lekken.

 

3. Een spuitbusje

Zelfs als je een stoomstrijkijzer hebt, komt een extra spuitbusje met water altijd van pas. Verstuif het water over het kledingstuk zodat het lichtjes vochtig is en ga er dan over met je strijkijzer. Op die manier verdwijnen alle kreukjes en rimpels in een vlotte beweging. En krijg je het zelf even te warm van al dat strijken? Dan kan je ook jezelf een moment van verfrissing gunnen natuurlijk. ;-)

 

4. Een mouwbord

Hou jij hemden en blousjes vaak tot op het laatste omdat ze zo moeilijk te strijken zijn? Overweeg dan eens een mouwbord. Dit is een soort van mini-strijkplankje waarmee je mouwen en andere lastige strijkklusjes makkelijk kan afwerken. Bovendien is het zo klein dat je het makkelijk in een kast kan opbergen.

 

5. Een kleermakersham

Ongewilde kreukjes maken tijdens het strijken van een hemd is verleden tijd dankzij een kleermakersham. Deze ‘ham’ is eigenlijk een bolvormig kussen waar je een hemd of een jasje over kan spannen tijdens het strijken, voor een professioneel resultaat keer op keer.

 

6. Een strijkdoek

Heb je soms last van glanzende plekken tijdens het strijken? Die kan je makkelijk voorkomen door een strijkdoek over het kledingstuk te leggen zodat je strijkijzer niet rechtstreeks over de delicate stof glijdt. Ook voor kledij met prints of pailletten kan je best altijd een strijkdoek bij de hand hebben.

 

7. Een strijkdeken

Moet er nog een snel of onverwacht strijkklusje (op reis) gebeuren? Dan is een strijkdeken de ideale oplosssing. Dit deken kan je uitvouwen waar je maar wil – bijvoorbeeld op tafel - om een instant strijkplank te creëren. Het deken beschermt de ondergrond tegen hitte en vocht en is dik genoeg om die ene t-shirt of broek snel kreukvrij te maken.

 

8. Een vouwplankje

Eens je hemden en t-shirt netjes gestreken zijn, plooi je ze best zo snel mogelijk op. Met de hulp van een vouwplankje gaat dat bijna vanzelf. Hiermee vouw je elk hemd en elke t-shirt in hetzelfde formaat en zonder kreuken. Zo zijn ze meteen klaar om netjes in je kast te leggen.

 

9. Een strijkstoel

Goed strijken vraagt natuurlijk tijd. Om te voorkomen dat je krampen of rugklachten krijgt, is een ergonomische strijkhouding [EP1] dus ook erg belangrijk. Steunen op een stoel tijdens het strijken helpt je spieren te verlichten.

 


 [EP1]Linken naar blogartikel over ergonomische strijkhouding